Faszerowana kalarepa to świetny pomysł na letni obiad albo kolację. Delikatną w smaku kalarepę połączyłam z mocniej przyprawionym mięsem drobiowym i pastą pomidorową. Danie znakomicie smakuje podane z ryżem albo ze świeżym pieczywem. Wydrążony środek kalarepy możesz wykorzystać potem do sałatki z kaszą gryczaną i tuńczykiem klik. Zapraszam do przepisu! …
Read More Read More
Zapraszam na pieczoną pierś z kurczaka ze szparagami, pieczarkami i pomidorami. Szlachetny i delikatny smak szparagów podkreśliłam tu świeżym, aromatycznym tymiankiem. Pycha! Warto pamiętać, że sezon na szparagi trwa tylko przez dwa miesiące (maj i czerwiec). Najsmaczniejsze są oczywiście świeże szparagi – twarde, jędrne, z zamkniętymi główkami. Można również potrzeć dwa szparagi o siebie – jeśli usłyszymy skrzypienie, wtedy mamy pewność, że są pierwszej świeżości. Po przełamaniu lub ściśnięciu końcówek, powinien pojawić się sok. …
Read More Read More
Dziś zapraszam na wyjątkową sałatkę rybną, która przygotowałam na bazie czerwonej soczewicy, pora, nasion granatu i orzechów laskowych. Do tego przepisu użyłam mirunę patagońską, ale równie dobrze będzie smakować z pieczonym łososiem czy dorszem. …
Read More Read More

Dziś przygotowałam bardzo prosty przepis na soczystego pstrąga tęczowego pieczonego z masłem ziołowym. Można go zaserwować na obiad np. z ryżem albo na lżejszą kolację w towarzystwie makaronu z cukinii albo sałatki. Zapraszam do przepisu! …
Read More Read More

Dziś przedstawiam Wam przepis na wegetariańskie gołąbki z nadzieniem z ryżu, soczewicy, cebuli i pieczarek. Są na prawdę smakowite. Gołąbki można podać z klasycznym sosem pomidorowym ale jeśli poszukujesz niebanalnego sosu o oryginalnym, ciekawym smaku to polecam sos kalafiorowo-pomidorowy. Poniżej zamieszczam dwa różne przepisy na sosy. Sam/-a wybierz ten, który Ci bardziej odpowiada. A na który Ty się zdecydujesz? …
Read More Read More

Kolejny świetny pomysł na obiad – zapiekanka ziemniaczana z indykiem i warzywami. I nie potrzebujesz śmietany tak często używanej w tego typu daniach. Ziemniaki same w sobie – wbrew pozorom – posiadają niewiele kalorii, dopiero w towarzystwie ciężkich sosów, śmietany i tłuszczów zamieniają się w bombę kaloryczną. …
Read More Read More

Zielone szparagi są najbardziej aromatyczne i wyraziste w smaku spośród wszystkich odmian szparagów (a mamy jeszcze białe i fioletowe). Zielone posiadają też najwięcej prozdrowotnych właściwości. …
Read More Read More