Skladnik: sos sojowy

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem (fit)

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem (fit)

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiemMamy sezon “paprykowy”! Papryka jest smaczniejsza, łatwo dostępna i tania. Czerwona zawiera najwięcej beta karotenu i witaminy C spośród wszystkich rodzajów papryk. Ma też najwięcej wartości odżywczych ale też najwyższą wartość energetyczną. Zielona zawiera sporo kwasu foliowego, niezbędnego dla kobiet w ciąży. Jest też najmniej kaloryczna. W żółtej i pomarańczowej papryce znajduje się sporo luteiny, która poprawia wzrok i wzmacnia oczy. Bez względu na to, jaki rodzaj papryki preferujesz, warto wprowadzić ją na stałe do codziennego jadłospisu. Ja najbardziej lubię czerwoną! Dzisiejsza moja propozycja to papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem. Doskonała na lekki obiad czy kolację (w 100g ok. 74kcal , tłuszcz 2,21g, węglowodany 7,44g, białko 5,55g). Koniecznie wypróbuj również paprykę w wersji wegetariańskiej – faszerowaną ryżem i soczewicą! Przepis znajdziesz tutaj.

Read More Read More

Sałatka z kaszą kuskus, kurczakiem i kalafiorem (fit)

Sałatka z kaszą kuskus, kurczakiem i kalafiorem (fit)

Sałatka z kaszą kuskus, kurczakiem i kalafiorem (fit)Oj dawno mnie tu nie było 🙂 Ale już wracam z głową pełną kulinarnych pomysłów na pyszne jedzonko. A skoro upały nas nie opuszczają to pomyślałam, że zamiast obiadu warto przyrządzać jakąś lekką sałatkę. Ten przepis na pewno ucieszy wszystkich dbających o linię 🙂 Obliczyłam, że w porcji 100g jest tylko 128,7 kcal (białko- 8,26g, węglowodany – 13,85g, tłuszcze – 4,13g). Główne składniki sałatki to kasza kuskus, młody mały kalafiorek i kurczak. Sałatka wyszła pyszna, pożywna, idealna na letnie ciepłe dni. Rewelacyjnie sprawdzi się też jako lunchbox do pracy czy szkoły. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Sałatka z kaszą bulgur, kurczakiem i szparagami

Sałatka z kaszą bulgur, kurczakiem i szparagami

Sałatka z kaszą bulgur, kurczakiem i szparagamiHej! Opracowałam dzisiaj bardzo smaczną, zdrową i prostą w przygotowaniu sałatkę z kaszą bulgur, makaronem vermicelli, kurczakiem, kukurydzą, fasolką i szparagami zielonymi. Sezon na szparagi jeszcze trwa, więc korzystajcie póki są! A sałatka wyszła przepyszna! Bardzo polecam!

Read More Read More

Makaron z grzybami

Makaron z grzybami

Makaron z grzybami i kapustą pak choiZapraszam na szybkie danie wegetariańskie. Makaron z grzybami, marchewką i kapustą pak choi, z delikatnym aromatem pieprzu syczuańskiego. Proste i szybkie w przygotowaniu danie a jakie smaczne!

Read More Read More

Pieczarki nadziewane warzywami i fasolą

Pieczarki nadziewane warzywami i fasolą

Pieczarki nadziewane warzywami i fasolą czarne oczkoPieczarki nadziewane warzywami i fasolą to świetny pomysł na obiad czy na kolację. Powiem nieskromnie, że skomponowałam fenomenalny farsz, dzięki czemu pieczarki smakują tak wyśmienicie. Z pewnością zadowolą nawet wybredne podniebienia. Bardzo polecam wypróbować mój przepis!

Read More Read More

Polędwiczka z pieca w cebuli i migdałach

Polędwiczka z pieca w cebuli i migdałach

Polędwiczka z pieca w cebuli i migdałachSoczysta i miękka polędwiczka w cebuli i migdałach to świetny dodatek do kanapek albo po prostu gorące danie obiadowe. Prosta w przygotowaniu i mało pracochłonna. Wystarczy jedynie odpowiednio wcześniej zamarynować mięso.

Read More Read More

Paszteciki z kapustą i prawdziwkami

Paszteciki z kapustą i prawdziwkami

Drożdżowe paszteciki z kapustą, grzybami, żurawiną i śliwkamiTe paszteciki są po prostu bajeczne! Ciasto jest niesamowicie delikatne i lekkie, a to dlatego, że upieczone tylko na samych żółtkach. Lubiane przez wszystkich, dorosłych i dzieci. To jest przepis, który musisz wypróbować. Do tych pasztecików wykorzystałam farsz z kapusty, prawdziwków, żurawiny i śliwki ale z każdym innym farszem będą smakować wyśmienicie. Sprawdzą się idealnie jako danie wigilijne, podawane razem z czerwonym barszczem. Świetne jako danie na imprezach, piknikach, nawet do luchnboxa. Serdecznie polecam!

Read More Read More

Kapusta z prawdziwkami, żurawiną i śliwkami

Kapusta z prawdziwkami, żurawiną i śliwkami

Farsz do pasztecików - kapusta z prawdziwkami, żurawiną i śliwkami

Powiem nieskromnie, że to najlepsza kapusta z grzybami jaką kiedykolwiek miałam przyjemność pałaszować. Jest idealna jako danie wigilijne – podawana w towarzystwie chleba. Rewelacyjnie sprawdza się jako farsz do pierogów czy pasztecików. Bardzo polecam, na pewno się nie zawiedziesz!

Read More Read More

Grochówka

Grochówka

Grochowka

Dzisiaj na blogu klasyczna grochówka. Idealna propozycja na jesienny obiad. Rozgrzewająca, gęsta i sycąca.  Jeśli chcesz wiedzieć jak jak przyrządzić czytaj dalej!

Read More Read More