Skladnik: papryka słodka

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem (fit)

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem (fit)

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiemMamy sezon “paprykowy”! Papryka jest smaczniejsza, łatwo dostępna i tania. Czerwona zawiera najwięcej beta karotenu i witaminy C spośród wszystkich rodzajów papryk. Ma też najwięcej wartości odżywczych ale też najwyższą wartość energetyczną. Zielona zawiera sporo kwasu foliowego, niezbędnego dla kobiet w ciąży. Jest też najmniej kaloryczna. W żółtej i pomarańczowej papryce znajduje się sporo luteiny, która poprawia wzrok i wzmacnia oczy. Bez względu na to, jaki rodzaj papryki preferujesz, warto wprowadzić ją na stałe do codziennego jadłospisu. Ja najbardziej lubię czerwoną! Dzisiejsza moja propozycja to papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem. Doskonała na lekki obiad czy kolację (w 100g ok. 74kcal , tłuszcz 2,21g, węglowodany 7,44g, białko 5,55g). Koniecznie wypróbuj również paprykę w wersji wegetariańskiej – faszerowaną ryżem i soczewicą! Przepis znajdziesz tutaj.

Read More Read More

Sałatka z kaszą bulgur, kurczakiem i szparagami

Sałatka z kaszą bulgur, kurczakiem i szparagami

Sałatka z kaszą bulgur, kurczakiem i szparagamiHej! Opracowałam dzisiaj bardzo smaczną, zdrową i prostą w przygotowaniu sałatkę z kaszą bulgur, makaronem vermicelli, kurczakiem, kukurydzą, fasolką i szparagami zielonymi. Sezon na szparagi jeszcze trwa, więc korzystajcie póki są! A sałatka wyszła przepyszna! Bardzo polecam!

Read More Read More

Faszerowana kalarepa

Faszerowana kalarepa

Kalarepa faszerowana mięsem drobiowymFaszerowana kalarepa to świetny pomysł na letni obiad albo kolację. Delikatną w smaku kalarepę połączyłam z mocniej przyprawionym mięsem drobiowym i pastą pomidorową. Danie znakomicie smakuje podane z ryżem albo ze świeżym pieczywem. Wydrążony środek kalarepy możesz wykorzystać potem do sałatki z kaszą gryczaną i tuńczykiem klik. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Sałatka z kaszą gryczaną, tuńczykiem i kalarepą

Sałatka z kaszą gryczaną, tuńczykiem i kalarepą

Sałatka z białej kaszy gryczanej, białego tuńczyka i kalarepyZnakomita sałatka na bazie białej kaszy gryczanej, tuńczyka, chrupiącej papryki i słodkawej kalarepy. Prosta, szybka w przygotowaniu, zdrowa, smakowita. Warto włączyć kalarepę do swojej diety, ponieważ jest bardzo zdrowa, zawiera niemalże wszystkie witaminy i pierwiastki mineralne oraz ma sporo właściwości leczniczych. Przede wszystkim chroni organizm przed rozwojem nowotworów oraz działa bakterio- i grzybobójczo (może zwalczyć m.in. bakterię Helicobacter pylori). Kalarepkę najlepiej jeść na surowo, ponieważ wtedy zachowuje najwięcej wartości odżywczych. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Placuszki z kukurydzą, kurczakiem i cukinią

Placuszki z kukurydzą, kurczakiem i cukinią

Placuszki z kukurydzą, kurczakiem i cukiniąTe placuszki są genialne! Wyjątkowo smaczne, delikatne, aromatyczne, sycące i szybkie w przygotowaniu. W dodatku są niskotłuszczowe, ponieważ podsmażane krótko na patelni na minimalnej ilości tłuszczu a potem dopiekane w piekarniku. Doskonałe na obiad i na kolację. Dobrze smakują również na zimno, więc nadają się do lunchboxa czy na piknik. Koniecznie wypróbuj, na pewno nie pożałujesz. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Pasztet z soczewicy, marchewki i cukinii

Pasztet z soczewicy, marchewki i cukinii

Pasztet z soczewicy, marchewki i cukiniiPyszny i bardzo zdrowy pasztet bazujący głównie na soczewicy, marchewce i cukinii. W dodatku jest dietetyczny, wegetariański, bez glutenu i bez laktozy. Delikatny i aromatyczny, nie kruszy się, można kłaść go na kanapkę albo serwować solo pokrojonego w kostkę razem z miską sałaty. Uwierzcie mi, smakuje wybornie! Takiego pasztetu nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Sałatka z kurczakiem, żółtym serem i fasolką

Sałatka z kurczakiem, żółtym serem i fasolką

Sałatka z kurczakiem, żółtym serem i fasolką oraz ryżemDzisiaj zapraszam na smaczną i prostą w przygotowaniu sałatkę na bazie ryżu, z kurczakiem, żółtym serem, fasolką czerwoną i papryką. Całość zalana sosem jogurtowo-majonezowym z aromatycznym pieprzem ziołowym. Pyszna, sycąca i zdrowa sałatka! Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Pstrąg z kiszoną kapustą w mleczku kokosowym i curry

Pstrąg z kiszoną kapustą w mleczku kokosowym i curry

Pstrąg z kiszoną kapustą w mleczku kokosowym i curryGwarantuję, że smaki dzisiejszej potrawy będą dla Was niezapomnianym kulinarnym przeżyciem! To jest po prostu pyszne! Kiszona kapusta w mleczku kokosowym i curry to jest mój absolutny HIT! Właściwie to taka kapusta mogłaby stać się nawet nowoczesnym bigosem i stanowić samodzielne danie. Ale dziś postanowiłam połączyć ją z pieczonym, soczystym pstrągiem w kolendrze i ryżem basmati. Bardzo, bardzo polecam wypróbować to połączenie smaków! Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Gulasz z dynią piżmową i ciecierzycą

Gulasz z dynią piżmową i ciecierzycą

Gulasz z dynią piżmową i ciecierzycą w ostrym sosie pomidorowymWegetariański, pyszny i sycący gulasz na bazie dyni piżmowej, papryki i ciecierzycy w ostrym sosie pomidorowym. Całość podkreślona wyrazistym smakiem świeżej kolendry i pietruszki. Idealna propozycja na rozgrzewający obiad, zwłaszcza zimową porą. Dynia piżmowa to – obok hokkaido – mój faworyt spośród wszystkich gatunków dyni. Jest smaczna, pięknie pachnie, bardzo dobrze się przechowuje, ma dużo miąższu a mało pestek. Jej orzechowo-maślany smak doskonale komponuje się z ciecierzycą i pomidorami a gruby, zwarty miąższ nie rozgotowuje się. Zapraszam na pyszny gulasz!

Read More Read More