Skladnik: papryka chili

Delikatne kotleciki z siekanej piersi kurczaka

Delikatne kotleciki z siekanej piersi kurczaka

Delikatne kotleciki z siekanej piersi kurczaka

Dzisiaj kolejna propozycja na dość szybkie i ciekawe danie. Kotleciki z siekanej piersi kurczaka rewelacyjnie sprawdzą się jako składnik dania obiadowego czy też jako dodatek do kanapki. Są delikatne i mięciutkie. U mnie wystąpiły w towarzystwie ryżu jaśminowego i kiszonej kapusty. Pycha! Masz ochotę? Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Pasta z pieczonego buraka, twarogu i białej rzodkwi

Pasta z pieczonego buraka, twarogu i białej rzodkwi

Cieszę się, że kanapkowa pasta z pieczonej marchewki i masła orzechowego bardzo przypadła Wam do gustu. Dlatego czym prędzej chcę Wam przedstawić kolejną wyśmienita pastę – z pieczonego buraka, cebulki, twarogu i chrupiącej białej rzodkwi. Wbrew pozorom smak buraka nie jest tu dominujący, dlatego myślę, że pasta znajdzie wielu zwolenników. Oczywiście pasta jest pełna prozdrowotnych składników i jest pyszna! Warto ja jeść jak najczęściej, by cieszyć się dobrym samopoczuciem i zdrowiem. Zresztą popatrzcie na jej kolor. Mając taka pastę na kanapce od razu robi się weselej, prawda?

Read More Read More

Jajko zapiekane z twarogiem

Jajko zapiekane z twarogiem

Jajko zapiekane z twarogiem

Jajko zapiekane z białym serem przyrządzam bardzo często na śniadanie. Jest to danie nietypowe, ciekawe w smaku i bardzo sycące. Najlepiej smakuje mi z żytnim chlebem posmarowanym awokado z kiełkami rzodkiewki. 

Read More Read More

Ciecierzyca w sosie pomidorowym

Ciecierzyca w sosie pomidorowym

Ciecierzyca_w_sosie_pomidorowym_1

Kolejna propozycja na szybki obiad w 30 minut. Ciecierzyca, inaczej cieciorka lub groch włoski posiada liczne właściwości zdrowotne ale przede wszystkim jest doskonałym źródłem białka. Jest to moja ulubiona roślina strączkowa – delikatna, kremowa, lekko słodkawa o orzechowym posmaku. Odkryłam, że świetnie komponuje się z pomidorami, orkiszem i tak powstał ten oto przepis. Zapraszam!

Read More Read More

Sałatka z kaszą bulgur i kurczakiem

Sałatka z kaszą bulgur i kurczakiem

Salatka_z_kasza_bulgur_i_kurczakiem_3

Choć jest jedną z najstarszych kasz, rzadko gości na polskich stołach. Największą popularnością cieszy się w krajach Bliskiego Wschodu, gdzie jej właściwości i wartości odżywcze doceniane są już od ponad 4000 lat. Bulgur otrzymywany jest z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum, która uznawana jest za najbardziej wartościową odmianę pszenicy. Kasza charakteryzuje się żółto-brązowym kolorem i lekkim orzechowym smakiem.

Read More Read More

Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus_z_suszonymi_pomidorami_5

Właściwości prozdrowotne hummusu znane były już w XII wieku w rejonie obejmującym Bliski Wschód i Północną Afrykę. Obecnie pasta znana i doceniana jest niemalże na całym świecie. Obowiązkowymi składnikami hummusu jest: ciecierzyca, pasta sezamowa, czosnek, cytryna, kumin, oliwa i sól. I to jest baza, którą można wzbogacać różnymi dodatkami. Moja ulubiona wersja zawiera suszone pomidory i słodką paprykę.

Read More Read More

Sałatka z serem halloumi i granatem

Sałatka z serem halloumi i granatem

Sałatka_z_serem_halloumi_i_granatem_1

Cypryjski ser halloumi wytwarzany jest z mleka krowiego, owczego i koziego, często z dodatkiem mięty. Może być spożywany świeży ale dzięki wysokiej temperaturze topnienia wspaniale nadaje się do smażenia czy grillowania. W moim przepisie halloumi jest głównym składnikiem przepysznej zdrowej i sycącej sałatki. Sałatki dość nieszablonowej. Ziarna granatu i grejpfrut wspaniale dopełniają smak potrawy. Zapraszam do przepisu! 

Read More Read More