Skladnik: natka pietruszki

Sałatka z kaszą kuskus, kurczakiem i kalafiorem (fit)

Sałatka z kaszą kuskus, kurczakiem i kalafiorem (fit)

Sałatka z kaszą kuskus, kurczakiem i kalafiorem (fit)Oj dawno mnie tu nie było 🙂 Ale już wracam z głową pełną kulinarnych pomysłów na pyszne jedzonko. A skoro upały nas nie opuszczają to pomyślałam, że zamiast obiadu warto przyrządzać jakąś lekką sałatkę. Ten przepis na pewno ucieszy wszystkich dbających o linię 🙂 Obliczyłam, że w porcji 100g jest tylko 128,7 kcal (białko- 8,26g, węglowodany – 13,85g, tłuszcze – 4,13g). Główne składniki sałatki to kasza kuskus, młody mały kalafiorek i kurczak. Sałatka wyszła pyszna, pożywna, idealna na letnie ciepłe dni. Rewelacyjnie sprawdzi się też jako lunchbox do pracy czy szkoły. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Faszerowana kalarepa

Faszerowana kalarepa

Kalarepa faszerowana mięsem drobiowymFaszerowana kalarepa to świetny pomysł na letni obiad albo kolację. Delikatną w smaku kalarepę połączyłam z mocniej przyprawionym mięsem drobiowym i pastą pomidorową. Danie znakomicie smakuje podane z ryżem albo ze świeżym pieczywem. Wydrążony środek kalarepy możesz wykorzystać potem do sałatki z kaszą gryczaną i tuńczykiem klik. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Placuszki z kukurydzą, kurczakiem i cukinią

Placuszki z kukurydzą, kurczakiem i cukinią

Placuszki z kukurydzą, kurczakiem i cukiniąTe placuszki są genialne! Wyjątkowo smaczne, delikatne, aromatyczne, sycące i szybkie w przygotowaniu. W dodatku są niskotłuszczowe, ponieważ podsmażane krótko na patelni na minimalnej ilości tłuszczu a potem dopiekane w piekarniku. Doskonałe na obiad i na kolację. Dobrze smakują również na zimno, więc nadają się do lunchboxa czy na piknik. Koniecznie wypróbuj, na pewno nie pożałujesz. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Pasztet z soczewicy, marchewki i cukinii

Pasztet z soczewicy, marchewki i cukinii

Pasztet z soczewicy, marchewki i cukiniiPyszny i bardzo zdrowy pasztet bazujący głównie na soczewicy, marchewce i cukinii. W dodatku jest dietetyczny, wegetariański, bez glutenu i bez laktozy. Delikatny i aromatyczny, nie kruszy się, można kłaść go na kanapkę albo serwować solo pokrojonego w kostkę razem z miską sałaty. Uwierzcie mi, smakuje wybornie! Takiego pasztetu nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Krupnik z pęczakiem i pieczarkami

Krupnik z pęczakiem i pieczarkami

Krupnik z pęczakiem i pieczarkamiKrupnik to pyszna polska zupa, tradycyjnie przyrządzana z drobną kaszą jęczmienną lub ryżem oraz suszonymi grzybami. Jednak ja zdecydowanie wolę ją z pęczakiem i koniecznie z pieczarkami, które nadają jej niezwykłego aromatu. Taka zupka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Pyszna, gęsta, sycąca i rozgrzewająca. Zapraszam na moją wersję krupnika! 

Read More Read More

Pstrąg z kiszoną kapustą w mleczku kokosowym i curry

Pstrąg z kiszoną kapustą w mleczku kokosowym i curry

Pstrąg z kiszoną kapustą w mleczku kokosowym i curryGwarantuję, że smaki dzisiejszej potrawy będą dla Was niezapomnianym kulinarnym przeżyciem! To jest po prostu pyszne! Kiszona kapusta w mleczku kokosowym i curry to jest mój absolutny HIT! Właściwie to taka kapusta mogłaby stać się nawet nowoczesnym bigosem i stanowić samodzielne danie. Ale dziś postanowiłam połączyć ją z pieczonym, soczystym pstrągiem w kolendrze i ryżem basmati. Bardzo, bardzo polecam wypróbować to połączenie smaków! Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Pasta kanapkowa “fit’ z makrelą, jajkiem i awokado

Pasta kanapkowa “fit’ z makrelą, jajkiem i awokado

Pasta rybna idealna na zdrowe śniadanie, kolację czy przekąskę. Bogata w zdrowe tłuszcze, białko, witaminy i minerały. Bez dodatku majonezu. Najlepiej smakuje z żytnim pieczywem oraz kiełkami. Pastę możemy również serwować jako sałatkę, w zależności na jak duże kawałki pokroimy składniki. Można ją również zmielić zupełnie na krem, wedle uznania. Zapraszam na zdrowy i przepyszny posiłek!

Read More Read More

Gulasz z dynią piżmową i ciecierzycą

Gulasz z dynią piżmową i ciecierzycą

Gulasz z dynią piżmową i ciecierzycą w ostrym sosie pomidorowymWegetariański, pyszny i sycący gulasz na bazie dyni piżmowej, papryki i ciecierzycy w ostrym sosie pomidorowym. Całość podkreślona wyrazistym smakiem świeżej kolendry i pietruszki. Idealna propozycja na rozgrzewający obiad, zwłaszcza zimową porą. Dynia piżmowa to – obok hokkaido – mój faworyt spośród wszystkich gatunków dyni. Jest smaczna, pięknie pachnie, bardzo dobrze się przechowuje, ma dużo miąższu a mało pestek. Jej orzechowo-maślany smak doskonale komponuje się z ciecierzycą i pomidorami a gruby, zwarty miąższ nie rozgotowuje się. Zapraszam na pyszny gulasz!

Read More Read More

Pasta kanapkowa wielowarzywna z ryżem

Pasta kanapkowa wielowarzywna z ryżem

Pasta kanapkowa wielowarzywna z ryżemTo jest jedna z moich ulubionych past do chleba! Zdrowa, wegetariańska, sporządzona z duszonych warzyw i ryżu.  Niezwykle aromatyczna, lekka i przepyszna. Bardzo prosta w przygotowaniu. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Pieczarki nadziewane warzywami i fasolą

Pieczarki nadziewane warzywami i fasolą

Pieczarki nadziewane warzywami i fasolą czarne oczkoPieczarki nadziewane warzywami i fasolą to świetny pomysł na obiad czy na kolację. Powiem nieskromnie, że skomponowałam fenomenalny farsz, dzięki czemu pieczarki smakują tak wyśmienicie. Z pewnością zadowolą nawet wybredne podniebienia. Bardzo polecam wypróbować mój przepis!

Read More Read More