Skladnik: masło

Tarta brzoskwiniowa z kremem budyniowym i migdałami

Tarta brzoskwiniowa z kremem budyniowym i migdałami

Tarta brzoskwiniowa z kremem budyniowym i migdałamiMuszę przyznać, że dawno żadna tarta nie posmakowała mi tak bardzo jak ta. Delikatny, kruchy spód, potem waniliowy krem budyniowy, soczyste brzoskwinie i chrupiące migdały. Ta wspaniała tarta na pewno zachwyci każdego łasucha! Nic dziwnego, że znika w oka mgnieniu, bo jest po prostu przepyszna. Musicie spróbować!

Read More Read More

Muffinki tropikalne

Muffinki tropikalne

Muffinki tropikalne z kokosem, bananem i ananasemMuffinki tropikalne z kokosem, bananem, ananasem i rumem,  z delikatną nutką ziela angielskiego. Nie za słodkie, takie w sam raz. Smakują wybornie! Proste i szybkie w wykonaniu, na każdą okazję, łącznie z dzisiejszymi Walentynkami. Do pełni smaku niezbędne jest ziele angielskie, nie pomijajcie tej znakomitej przyprawy! Zapraszam do przepisu.

Read More Read More

Paszteciki z kapustą i prawdziwkami

Paszteciki z kapustą i prawdziwkami

Drożdżowe paszteciki z kapustą, grzybami, żurawiną i śliwkamiTe paszteciki są po prostu bajeczne! Ciasto jest niesamowicie delikatne i lekkie, a to dlatego, że upieczone tylko na samych żółtkach. Lubiane przez wszystkich, dorosłych i dzieci. To jest przepis, który musisz wypróbować. Do tych pasztecików wykorzystałam farsz z kapusty, prawdziwków, żurawiny i śliwki ale z każdym innym farszem będą smakować wyśmienicie. Sprawdzą się idealnie jako danie wigilijne, podawane razem z czerwonym barszczem. Świetne jako danie na imprezach, piknikach, nawet do luchnboxa. Serdecznie polecam!

Read More Read More

Makowa spirala

Makowa spirala

Makowiec spiralny

Na tradycyjnym świątecznym stole nie może zabraknąć makowych przysmaków, czy to kutii czy makowca. Według wierzeń ludowych, mak miał bowiem zapewnić bogactwo i dobrobyt. A ja mam dla Was ciekawą odmianę dla tradycyjnie zawijanego makowca – makową drożdżową spiralę. Nie tylko smaczną ale pięknie prezentującą się na stole.

Read More Read More

Świąteczny czekoladowy zaplataniec

Świąteczny czekoladowy zaplataniec

Świąteczny czekoladowy zawijaniec

Kolejna propozycja świąteczna – czekoladowy zaplataniec. Ciasto jest bardzo smaczne, dość łatwe w przygotowaniu a efekt na stole niesamowity. Jest to ciasto drożdżowe przełożone masą z gorzkiej czekolady. Uwaga – niezbyt słodkie! Poniżej znajdziesz pełną instrukcję , krok po kroku jak przygotować zaplatańca!

Read More Read More

Pieczone pierogi z porem i kurczakiem

Pieczone pierogi z porem i kurczakiem

Pierogi pieczone z kurczakiem, porem, papryką i kukurydzą

Mam dla Was dzisiaj ciekawą odmianę dla tradycyjnych pierogów: pierogi z ciasta krucho-drożdżowego, pieczone w piekarniku. To świetna propozycja na obiad i na święta. Dobrze smakują w towarzystwie czerwonego barszczu albo po prostu z dipem. Można też je zapakować w pudełko i rewelacyjnie sprawdzą się zamiast kanapki w pracy czy szkole. Takie pierogi smakują wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno. Z podanej ilości wyszło 30 sztuk. Zapraszam do przepisu na wyjątkowe pierożki!

Read More Read More

Piernik z powidłami śliwkowymi

Piernik z powidłami śliwkowymi

 Swiateczny piernik z powidlami sliwkowymi

Dziś mam dla Was przepis na aromatyczny piernik z powidłami śliwkowymi. Piekę go co roku, na święta i jakoś nie mam ochoty na żaden inny. Ten jest po prostu idealny. W dodatku wystarczy, że upieczecie go 1-2 dni przed świętami. Piernik rewelacyjnie smakuje, bardzo ładnie się kroi, nie rozpada się a masa śliwkowa nie rozlewa się. Polewa jest mocno czekoladowa i szybko zastyga. Ciasto piernikowe nie jest za słodkie, takie w sam raz. Koniecznie wypróbujcie, nie pożałujecie!

Read More Read More

Dyniowe ciasto z czekoladą i żurawiną

Dyniowe ciasto z czekoladą i żurawiną

Dyniowe ciasto z czekolada i żurawina_1

Wspaniałe, wilgotne, aromatyczne ciasto z dodatkiem puree z dyni, gorzkiej czekolady i żurawiny. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, jedynie wymaga wcześniejszego przygotowania puree z dyni. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More