Skladnik: marchewka

Zupa w stylu tajskim z kalafiorem i tofu

Zupa w stylu tajskim z kalafiorem i tofu

Zupa w stylu tajskim z kalafiorem i tofuMoja dzisiejsza propozycja obiadowa to zupa wegetariańska w stylu tajskim, z młodym, delikatnym kalafiorem, zielonymi liśćmi młodej kapusty, marchewką, szpinakiem i tofu. Świetny wybór jeśli szukacie przepisu na egzotyczny i lekki obiad. Polecam!

Read More Read More

Botwinka z jajkiem poszetowym

Botwinka z jajkiem poszetowym

Botwinka z jajkiem poszetowymChyba każdy się ze mną zgodzi, że botwinka to jeden z kulinarnych hitów wiosny! Moja dzisiejsza propozycja to zupa botwinkowa z jajkiem poszetowym – czyli w koszulce.  Tym razem wersja – z kurczakiem, marchewką, pietruszką, selerem, ziemniaczkami, wzbogacona o świeżo wyciskany sok z buraków i jabłek oraz suszone śliwki. Smakuje rewelacyjnie! Musisz spróbować! A jeśli masz ochotę na wegetariańską wersję, koniecznie zajrzyj tutaj

Read More Read More

Pasztet z soczewicy, marchewki i cukinii

Pasztet z soczewicy, marchewki i cukinii

Pasztet z soczewicy, marchewki i cukiniiPyszny i bardzo zdrowy pasztet bazujący głównie na soczewicy, marchewce i cukinii. W dodatku jest dietetyczny, wegetariański, bez glutenu i bez laktozy. Delikatny i aromatyczny, nie kruszy się, można kłaść go na kanapkę albo serwować solo pokrojonego w kostkę razem z miską sałaty. Uwierzcie mi, smakuje wybornie! Takiego pasztetu nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Krupnik z pęczakiem i pieczarkami

Krupnik z pęczakiem i pieczarkami

Krupnik z pęczakiem i pieczarkamiKrupnik to pyszna polska zupa, tradycyjnie przyrządzana z drobną kaszą jęczmienną lub ryżem oraz suszonymi grzybami. Jednak ja zdecydowanie wolę ją z pęczakiem i koniecznie z pieczarkami, które nadają jej niezwykłego aromatu. Taka zupka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Pyszna, gęsta, sycąca i rozgrzewająca. Zapraszam na moją wersję krupnika! 

Read More Read More

Zupa z krewetkami, tofu i szpinakiem

Zupa z krewetkami, tofu i szpinakiem

Zupa z krewetkami, tofu i szpinakiem, w stylu tajskimUwielbiam wszystkie zupy z stylu tajskim. Dlatego dzisiaj kolejna propozycja szybkiej i bardzo smacznej zupki. Tym razem z tofu, krewetkami i szpinakiem, w towarzystwie makaronu ryżowego. Przyprawy, takie jak imbir, chili i pieprz z pewnością pozwolą rozgrzać organizm podczas okresu mrozów. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Gulasz z dynią piżmową i ciecierzycą

Gulasz z dynią piżmową i ciecierzycą

Gulasz z dynią piżmową i ciecierzycą w ostrym sosie pomidorowymWegetariański, pyszny i sycący gulasz na bazie dyni piżmowej, papryki i ciecierzycy w ostrym sosie pomidorowym. Całość podkreślona wyrazistym smakiem świeżej kolendry i pietruszki. Idealna propozycja na rozgrzewający obiad, zwłaszcza zimową porą. Dynia piżmowa to – obok hokkaido – mój faworyt spośród wszystkich gatunków dyni. Jest smaczna, pięknie pachnie, bardzo dobrze się przechowuje, ma dużo miąższu a mało pestek. Jej orzechowo-maślany smak doskonale komponuje się z ciecierzycą i pomidorami a gruby, zwarty miąższ nie rozgotowuje się. Zapraszam na pyszny gulasz!

Read More Read More

Makaron z grzybami

Makaron z grzybami

Makaron z grzybami i kapustą pak choiZapraszam na szybkie danie wegetariańskie. Makaron z grzybami, marchewką i kapustą pak choi, z delikatnym aromatem pieprzu syczuańskiego. Proste i szybkie w przygotowaniu danie a jakie smaczne!

Read More Read More

Zupa z tofu i kapustą Pak Choi

Zupa z tofu i kapustą Pak Choi

Zupa z tofu, kapustą Pak Choi i makaronem ryżowymMacie ochotę na lekkie, wegetariańskie ale jednocześnie pożywne i rozgrzewające danie? Wystarczy tylko 25 minut aby wyczarować przepyszną zupę tajską ze smacznymi liśćmi kapusty Pak Choi i złocistymi kostkami tofu. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More