Skladnik: imbir

Delikatne kotleciki z siekanej piersi kurczaka

Delikatne kotleciki z siekanej piersi kurczaka

Delikatne kotleciki z siekanej piersi kurczaka

Dzisiaj kolejna propozycja na dość szybkie i ciekawe danie. Kotleciki z siekanej piersi kurczaka rewelacyjnie sprawdzą się jako składnik dania obiadowego czy też jako dodatek do kanapki. Są delikatne i mięciutkie. U mnie wystąpiły w towarzystwie ryżu jaśminowego i kiszonej kapusty. Pycha! Masz ochotę? Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Rosół z kaczki

Rosół z kaczki

Rosół z kaczki

Sekretem dobrego rosołu z kaczki są przyprawy (przede wszystkim imbir i natka pietruszki) oraz długie gotowanie na wolnym ogniu. Jest to zupa idealna na zimową porę, niezwykle aromatyczna i smaczna. Doskonale rozgrzewa, pobudza i zapobiega infekcjom z wyziębienia.

Read More Read More

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

Rozgrzewająca, sycąca i bardzo zdrowa. Propozycja w sam raz na zimową porę. Niezwykła kombinacja przypraw nie tylko podnosi smak potrawy ale i pobudza metabolizm, wspomagając proces spalania kalorii. Nie pomijajcie żadnej z przypraw. Właściwości odchudzające ma tutaj cebula, czosnek, imbir, czarny pieprz, gorczyca, pieprz cayenne, kurkuma i cynamon.

Read More Read More

Kurczak z warzywami po chińsku

Kurczak z warzywami po chińsku

Kurczak z warzywami po chinsku

Pyszny, sycący i szybki w przygotowaniu obiad. Bogaty w warzywa, tylko naturalne przyprawy, z minimalną ilością tłuszczu i bez zagęstników (mąki). Danie serwujcie z ryżem ugotowanym na sypko – białym lub brązowym (w zdrowszej wersji). Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Muffinki z jabłkiem i kaki

Muffinki z jabłkiem i kaki

Muffinki z jablkiem i kaki

Kaki czyli inaczej persymona to owoc, który jest doskonałym źródłem witaminy A i C, przeciwutleniaczy, błonnika pokarmowego i minerałów. Ma kolor pomarańczowy a kształtem przypomina pomidor. Na spodzie posiada cztery listki. Badania wykazują, że owoc kaki zabija komórki rakowe, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz chroni wzrok (dzięki zawartości karotenoidów).

Read More Read More

Roladki schabowe

Roladki schabowe

Roladki_schabowe_2

Świetny pomysł na wykorzystanie kotletów wieprzowych w innej wersji niż tradycyjnej. Soczyste roladki schabowe najlepiej smakują z ryżem i kiszonym ogórkiem. Idealne na obiad, kolację czy gorącą przystawkę. 

Read More Read More

Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

Flaczki_z_boczniakow_2

Czy wiecie, że w rozróżnieniu od innych grzybów boczniaki mają właściwości lecznicze? Otóż mają w sobie związki, które potrafią niszczyć komórki nowotworowe! Regularnie spożywane potrafią również obniżyć poziom cukru i cholesterolu oraz poprawić odporność organizmu.

Read More Read More