Skladnik: czosnek

Czosnek pospolity, czosnek zwyczajny (Allium sativum L.)

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem (fit)

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem (fit)

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiemMamy sezon “paprykowy”! Papryka jest smaczniejsza, łatwo dostępna i tania. Czerwona zawiera najwięcej beta karotenu i witaminy C spośród wszystkich rodzajów papryk. Ma też najwięcej wartości odżywczych ale też najwyższą wartość energetyczną. Zielona zawiera sporo kwasu foliowego, niezbędnego dla kobiet w ciąży. Jest też najmniej kaloryczna. W żółtej i pomarańczowej papryce znajduje się sporo luteiny, która poprawia wzrok i wzmacnia oczy. Bez względu na to, jaki rodzaj papryki preferujesz, warto wprowadzić ją na stałe do codziennego jadłospisu. Ja najbardziej lubię czerwoną! Dzisiejsza moja propozycja to papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem. Doskonała na lekki obiad czy kolację (w 100g ok. 74kcal , tłuszcz 2,21g, węglowodany 7,44g, białko 5,55g). Koniecznie wypróbuj również paprykę w wersji wegetariańskiej – faszerowaną ryżem i soczewicą! Przepis znajdziesz tutaj.

Read More Read More

Faszerowana kalarepa

Faszerowana kalarepa

Kalarepa faszerowana mięsem drobiowymFaszerowana kalarepa to świetny pomysł na letni obiad albo kolację. Delikatną w smaku kalarepę połączyłam z mocniej przyprawionym mięsem drobiowym i pastą pomidorową. Danie znakomicie smakuje podane z ryżem albo ze świeżym pieczywem. Wydrążony środek kalarepy możesz wykorzystać potem do sałatki z kaszą gryczaną i tuńczykiem klik. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Zupa w stylu tajskim z kalafiorem i tofu

Zupa w stylu tajskim z kalafiorem i tofu

Zupa w stylu tajskim z kalafiorem i tofuMoja dzisiejsza propozycja obiadowa to zupa wegetariańska w stylu tajskim, z młodym, delikatnym kalafiorem, zielonymi liśćmi młodej kapusty, marchewką, szpinakiem i tofu. Świetny wybór jeśli szukacie przepisu na egzotyczny i lekki obiad. Polecam!

Read More Read More

Botwinka z jajkiem poszetowym

Botwinka z jajkiem poszetowym

Botwinka z jajkiem poszetowymChyba każdy się ze mną zgodzi, że botwinka to jeden z kulinarnych hitów wiosny! Moja dzisiejsza propozycja to zupa botwinkowa z jajkiem poszetowym – czyli w koszulce.  Tym razem wersja – z kurczakiem, marchewką, pietruszką, selerem, ziemniaczkami, wzbogacona o świeżo wyciskany sok z buraków i jabłek oraz suszone śliwki. Smakuje rewelacyjnie! Musisz spróbować! A jeśli masz ochotę na wegetariańską wersję, koniecznie zajrzyj tutaj

Read More Read More

Pieczona pierś z kurczaka ze szparagami i pieczarkami

Pieczona pierś z kurczaka ze szparagami i pieczarkami

Pieczona pierś z kurczaka ze szparagami i pieczarkamiZapraszam na pieczoną pierś z kurczaka ze szparagami, pieczarkami i pomidorami. Szlachetny i delikatny smak szparagów podkreśliłam tu świeżym, aromatycznym tymiankiem. Pycha! Warto pamiętać, że sezon na szparagi trwa tylko przez dwa miesiące (maj i czerwiec). Najsmaczniejsze są oczywiście świeże szparagi – twarde, jędrne, z zamkniętymi główkami. Można również potrzeć dwa szparagi o siebie – jeśli usłyszymy skrzypienie, wtedy mamy pewność, że są pierwszej świeżości. Po przełamaniu lub ściśnięciu końcówek, powinien pojawić się sok. 

Read More Read More

Pasztet z soczewicy, marchewki i cukinii

Pasztet z soczewicy, marchewki i cukinii

Pasztet z soczewicy, marchewki i cukiniiPyszny i bardzo zdrowy pasztet bazujący głównie na soczewicy, marchewce i cukinii. W dodatku jest dietetyczny, wegetariański, bez glutenu i bez laktozy. Delikatny i aromatyczny, nie kruszy się, można kłaść go na kanapkę albo serwować solo pokrojonego w kostkę razem z miską sałaty. Uwierzcie mi, smakuje wybornie! Takiego pasztetu nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Sałatka brokułowa ‘fit’ z kurczakiem i jajkiem

Sałatka brokułowa ‘fit’ z kurczakiem i jajkiem

Sałatka brokułowa 'fit' z kurczakiem i jajkiemBardzo smaczna, lekka wiosenna sałatka w wersji dietetycznej, z sosem przyrządzonym z awokado i jogurtu. Sałatka pełna zielonych warzyw, które uznawane są za najzdrowsze, bo zawierają chlorofil. A ten wzmacnia odporność organizmu, chroni przed działaniem szkodliwych wolnych rodników, pomaga w odchudzaniu, leczy anemię i zapobiega nowotworom. Taka sałatka to świetna propozycja na co dzień ale i też na zbliżające się święta wielkanocne. W dodatku jest prosta i szybka w przygotowaniu. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Pstrąg z kiszoną kapustą w mleczku kokosowym i curry

Pstrąg z kiszoną kapustą w mleczku kokosowym i curry

Pstrąg z kiszoną kapustą w mleczku kokosowym i curryGwarantuję, że smaki dzisiejszej potrawy będą dla Was niezapomnianym kulinarnym przeżyciem! To jest po prostu pyszne! Kiszona kapusta w mleczku kokosowym i curry to jest mój absolutny HIT! Właściwie to taka kapusta mogłaby stać się nawet nowoczesnym bigosem i stanowić samodzielne danie. Ale dziś postanowiłam połączyć ją z pieczonym, soczystym pstrągiem w kolendrze i ryżem basmati. Bardzo, bardzo polecam wypróbować to połączenie smaków! Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Zupa z krewetkami, tofu i szpinakiem

Zupa z krewetkami, tofu i szpinakiem

Zupa z krewetkami, tofu i szpinakiem, w stylu tajskimUwielbiam wszystkie zupy z stylu tajskim. Dlatego dzisiaj kolejna propozycja szybkiej i bardzo smacznej zupki. Tym razem z tofu, krewetkami i szpinakiem, w towarzystwie makaronu ryżowego. Przyprawy, takie jak imbir, chili i pieprz z pewnością pozwolą rozgrzać organizm podczas okresu mrozów. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More