Skladnik: cukier trzcinowy

Sałatka z kaszą bulgur, kurczakiem i szparagami

Sałatka z kaszą bulgur, kurczakiem i szparagami

Sałatka z kaszą bulgur, kurczakiem i szparagamiHej! Opracowałam dzisiaj bardzo smaczną, zdrową i prostą w przygotowaniu sałatkę z kaszą bulgur, makaronem vermicelli, kurczakiem, kukurydzą, fasolką i szparagami zielonymi. Sezon na szparagi jeszcze trwa, więc korzystajcie póki są! A sałatka wyszła przepyszna! Bardzo polecam!

Read More Read More

Gulasz z dynią piżmową i ciecierzycą

Gulasz z dynią piżmową i ciecierzycą

Gulasz z dynią piżmową i ciecierzycą w ostrym sosie pomidorowymWegetariański, pyszny i sycący gulasz na bazie dyni piżmowej, papryki i ciecierzycy w ostrym sosie pomidorowym. Całość podkreślona wyrazistym smakiem świeżej kolendry i pietruszki. Idealna propozycja na rozgrzewający obiad, zwłaszcza zimową porą. Dynia piżmowa to – obok hokkaido – mój faworyt spośród wszystkich gatunków dyni. Jest smaczna, pięknie pachnie, bardzo dobrze się przechowuje, ma dużo miąższu a mało pestek. Jej orzechowo-maślany smak doskonale komponuje się z ciecierzycą i pomidorami a gruby, zwarty miąższ nie rozgotowuje się. Zapraszam na pyszny gulasz!

Read More Read More

Pieczarki nadziewane warzywami i fasolą

Pieczarki nadziewane warzywami i fasolą

Pieczarki nadziewane warzywami i fasolą czarne oczkoPieczarki nadziewane warzywami i fasolą to świetny pomysł na obiad czy na kolację. Powiem nieskromnie, że skomponowałam fenomenalny farsz, dzięki czemu pieczarki smakują tak wyśmienicie. Z pewnością zadowolą nawet wybredne podniebienia. Bardzo polecam wypróbować mój przepis!

Read More Read More

Paszteciki z kapustą i prawdziwkami

Paszteciki z kapustą i prawdziwkami

Drożdżowe paszteciki z kapustą, grzybami, żurawiną i śliwkamiTe paszteciki są po prostu bajeczne! Ciasto jest niesamowicie delikatne i lekkie, a to dlatego, że upieczone tylko na samych żółtkach. Lubiane przez wszystkich, dorosłych i dzieci. To jest przepis, który musisz wypróbować. Do tych pasztecików wykorzystałam farsz z kapusty, prawdziwków, żurawiny i śliwki ale z każdym innym farszem będą smakować wyśmienicie. Sprawdzą się idealnie jako danie wigilijne, podawane razem z czerwonym barszczem. Świetne jako danie na imprezach, piknikach, nawet do luchnboxa. Serdecznie polecam!

Read More Read More

Makowa spirala

Makowa spirala

Makowiec spiralny

Na tradycyjnym świątecznym stole nie może zabraknąć makowych przysmaków, czy to kutii czy makowca. Według wierzeń ludowych, mak miał bowiem zapewnić bogactwo i dobrobyt. A ja mam dla Was ciekawą odmianę dla tradycyjnie zawijanego makowca – makową drożdżową spiralę. Nie tylko smaczną ale pięknie prezentującą się na stole.

Read More Read More

Kapusta z prawdziwkami, żurawiną i śliwkami

Kapusta z prawdziwkami, żurawiną i śliwkami

Farsz do pasztecików - kapusta z prawdziwkami, żurawiną i śliwkami

Powiem nieskromnie, że to najlepsza kapusta z grzybami jaką kiedykolwiek miałam przyjemność pałaszować. Jest idealna jako danie wigilijne – podawana w towarzystwie chleba. Rewelacyjnie sprawdza się jako farsz do pierogów czy pasztecików. Bardzo polecam, na pewno się nie zawiedziesz!

Read More Read More

Świąteczny czekoladowy zaplataniec

Świąteczny czekoladowy zaplataniec

Świąteczny czekoladowy zawijaniec

Kolejna propozycja świąteczna – czekoladowy zaplataniec. Ciasto jest bardzo smaczne, dość łatwe w przygotowaniu a efekt na stole niesamowity. Jest to ciasto drożdżowe przełożone masą z gorzkiej czekolady. Uwaga – niezbyt słodkie! Poniżej znajdziesz pełną instrukcję , krok po kroku jak przygotować zaplatańca!

Read More Read More

Piernik z powidłami śliwkowymi

Piernik z powidłami śliwkowymi

 Swiateczny piernik z powidlami sliwkowymi

Dziś mam dla Was przepis na aromatyczny piernik z powidłami śliwkowymi. Piekę go co roku, na święta i jakoś nie mam ochoty na żaden inny. Ten jest po prostu idealny. W dodatku wystarczy, że upieczecie go 1-2 dni przed świętami. Piernik rewelacyjnie smakuje, bardzo ładnie się kroi, nie rozpada się a masa śliwkowa nie rozlewa się. Polewa jest mocno czekoladowa i szybko zastyga. Ciasto piernikowe nie jest za słodkie, takie w sam raz. Koniecznie wypróbujcie, nie pożałujecie!

Read More Read More

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

Rozgrzewająca, sycąca i bardzo zdrowa. Propozycja w sam raz na zimową porę. Niezwykła kombinacja przypraw nie tylko podnosi smak potrawy ale i pobudza metabolizm, wspomagając proces spalania kalorii. Nie pomijajcie żadnej z przypraw. Właściwości odchudzające ma tutaj cebula, czosnek, imbir, czarny pieprz, gorczyca, pieprz cayenne, kurkuma i cynamon.

Read More Read More