Skladnik: cebula

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem (fit)

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem (fit)

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiemMamy sezon “paprykowy”! Papryka jest smaczniejsza, łatwo dostępna i tania. Czerwona zawiera najwięcej beta karotenu i witaminy C spośród wszystkich rodzajów papryk. Ma też najwięcej wartości odżywczych ale też najwyższą wartość energetyczną. Zielona zawiera sporo kwasu foliowego, niezbędnego dla kobiet w ciąży. Jest też najmniej kaloryczna. W żółtej i pomarańczowej papryce znajduje się sporo luteiny, która poprawia wzrok i wzmacnia oczy. Bez względu na to, jaki rodzaj papryki preferujesz, warto wprowadzić ją na stałe do codziennego jadłospisu. Ja najbardziej lubię czerwoną! Dzisiejsza moja propozycja to papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem. Doskonała na lekki obiad czy kolację (w 100g ok. 74kcal , tłuszcz 2,21g, węglowodany 7,44g, białko 5,55g). Koniecznie wypróbuj również paprykę w wersji wegetariańskiej – faszerowaną ryżem i soczewicą! Przepis znajdziesz tutaj.

Read More Read More

Faszerowana kalarepa

Faszerowana kalarepa

Kalarepa faszerowana mięsem drobiowymFaszerowana kalarepa to świetny pomysł na letni obiad albo kolację. Delikatną w smaku kalarepę połączyłam z mocniej przyprawionym mięsem drobiowym i pastą pomidorową. Danie znakomicie smakuje podane z ryżem albo ze świeżym pieczywem. Wydrążony środek kalarepy możesz wykorzystać potem do sałatki z kaszą gryczaną i tuńczykiem klik. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Pasztet z jajek i kaszy jaglanej

Pasztet z jajek i kaszy jaglanej

Pasztet z jajek i kaszy jaglanejWspaniały wegetariański pasztet z jajek, pieczarek i kaszy jaglanej. Idealny dodatek do pieczywa, jako przystawka na imprezy, święta. Delikatny i aromatyczny. Smakuje wyśmienicie! Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Pasztet z soczewicy, marchewki i cukinii

Pasztet z soczewicy, marchewki i cukinii

Pasztet z soczewicy, marchewki i cukiniiPyszny i bardzo zdrowy pasztet bazujący głównie na soczewicy, marchewce i cukinii. W dodatku jest dietetyczny, wegetariański, bez glutenu i bez laktozy. Delikatny i aromatyczny, nie kruszy się, można kłaść go na kanapkę albo serwować solo pokrojonego w kostkę razem z miską sałaty. Uwierzcie mi, smakuje wybornie! Takiego pasztetu nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Pstrąg z kiszoną kapustą w mleczku kokosowym i curry

Pstrąg z kiszoną kapustą w mleczku kokosowym i curry

Pstrąg z kiszoną kapustą w mleczku kokosowym i curryGwarantuję, że smaki dzisiejszej potrawy będą dla Was niezapomnianym kulinarnym przeżyciem! To jest po prostu pyszne! Kiszona kapusta w mleczku kokosowym i curry to jest mój absolutny HIT! Właściwie to taka kapusta mogłaby stać się nawet nowoczesnym bigosem i stanowić samodzielne danie. Ale dziś postanowiłam połączyć ją z pieczonym, soczystym pstrągiem w kolendrze i ryżem basmati. Bardzo, bardzo polecam wypróbować to połączenie smaków! Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Pieczone bataty ze szpinakiem i ciecierzycą

Pieczone bataty ze szpinakiem i ciecierzycą

Pieczone bataty ze szpinakiem i ciecierzycąBardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, które można zaserwować na obiad, kolację czy też jako przekąskę na spotkaniach ze znajomymi. Warto urozmaicić dietę o bataty, ponieważ mają większą zawartość antyoksydantów (takich jak beta-karoten i luteina) niż ziemniaki. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Makaron z grzybami

Makaron z grzybami

Makaron z grzybami i kapustą pak choiZapraszam na szybkie danie wegetariańskie. Makaron z grzybami, marchewką i kapustą pak choi, z delikatnym aromatem pieprzu syczuańskiego. Proste i szybkie w przygotowaniu danie a jakie smaczne!

Read More Read More

Pasta kanapkowa wielowarzywna z ryżem

Pasta kanapkowa wielowarzywna z ryżem

Pasta kanapkowa wielowarzywna z ryżemTo jest jedna z moich ulubionych past do chleba! Zdrowa, wegetariańska, sporządzona z duszonych warzyw i ryżu.  Niezwykle aromatyczna, lekka i przepyszna. Bardzo prosta w przygotowaniu. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Pieczarki nadziewane warzywami i fasolą

Pieczarki nadziewane warzywami i fasolą

Pieczarki nadziewane warzywami i fasolą czarne oczkoPieczarki nadziewane warzywami i fasolą to świetny pomysł na obiad czy na kolację. Powiem nieskromnie, że skomponowałam fenomenalny farsz, dzięki czemu pieczarki smakują tak wyśmienicie. Z pewnością zadowolą nawet wybredne podniebienia. Bardzo polecam wypróbować mój przepis!

Read More Read More