Krem z dyni z kiełkami Stir-Fry
Porcje
4porcje
Porcje
4porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce. Dynię przekrój na pół, wydrąż nasiona, obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę pokrój w talarki, paprykę żółtą w kostkę. Paprykę czerwoną pokrój w bardzo drobną kosteczkę.
  2. W rondlu rozgrzej 2 łyżeczki oleju kokosowego. Wrzuć cebulę i zeszklij. Następnie dodaj czosnek, imbir, dynię, marchewkę i żółtą paprykę. Podlej wrzącą wodą (ok. 1-2 szklanki, w zależności jak gęstą zupę preferujesz). Dopraw solą, pieprzem czarnym, cayenne, gałką muszkatołową i kurkumą. Duś aż do miękkości warzyw (ok. 30 minut). Po tym czasie zmiksuj blenderem na gładki krem.
  3. W międzyczasie na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju kokosowego. Wrzuć kiełki i kosteczki czerwonej papryki, przypraw solą, pieprzem i smaż ok. 3-5 minut.
  4. Gotową zupę udekoruj kiełkami z kostkami czerwonej papryki. Gotowe!
Pozostałe informacje

Krem z dyni z kiełkami Stir Fry

Krem z dyni z kiełkami Stir Fry