Faszerowana kalarepa
Porcje Czas przygotowania
2porcje 1godzina
Porcje Czas przygotowania
2porcje 1godzina
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Kalarepę oczyść z liści, obierz i przekrój na pół. Środek wydrąż łyżką, nożykiem abo gałkownicą. (Wskazówka: kalarepę piekłam testowo – jedną ze skórką a drugą obraną; polecam jednak zawsze kalarepę obracać, ponieważ skórka, mimo upieczenia, może być trochę łykowata).
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st. C z opcją termoobiegu.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę potem czosnek. Następnie dodaj mięso mielone. Podsmaż . Dodaj pastę pomidorową, wszystkie przyprawy oraz 3-4 łyżki wody. Chwilę poduś. Gotowym gęstym farszem nadziewaj kalarepy. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, podlej odrobiną wody i piecz pod przykryciem ok. 40 minut aż będą miękkie. 5-10 minut przed końcem, kalarepy posyp startym żółtym serem. Danie udekoruj natką. Podawaj z ryżem albo pieczywem. Smacznego!
Pozostałe informacje

Kalarepa faszerowana mięsem drobiowym

Kalarepa faszerowana mięsem drobiowym