Delikatne kotleciki z siekanej piersi kurczaka
Porcje
ok. 12sztuk
Porcje
ok. 12sztuk
Składniki
Kotleciki:
Przyprawy (*)
Sposób przygotowania
  1. Pierś z kurczaka wymyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Posiekaj drobno.
  2. Obraną cebulę, czosnek i listki szpinaku rozdrobnij w blenderze.
  3. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
  4. W misce wymieszaj: posiekanego kurczaka, rozdrobnione warzywa, ser żółty, żółtka jajek, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy (opcjonalnie możesz dorzucić posiekaną paprykę i mąkę jaglaną; większy dodatek mąki sprawi, że kotleciki będą bardziej “placuszkowate”). Następnie dodaj pianę z białek, wymieszaj delikatnie szpatułką.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury ok. 160 st. C z termoobiegiem. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Kotleciki nakładaj łyżką na patelnię. Formuj małe płaskie placki. Smaż krótko, po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dopiekaj ok. 10-15 minut do zarumienienia. W ten sposób otrzymamy kotleciki niskotłuszczowe. Oczywiście kotleciki można przyrządzić bez piekarnika ale wtedy do smażenia zużyjemy o wiele więcej oleju.
  6. Podawaj jako składnik dania obiadowego albo jako przekąskę na imprezę, dodatek do kanapki itp.
Pozostałe informacje

(*) możesz też użyć gotowej przyprawy do kurczaka.Delikatne kotleciki z siekanej piersi kurczaka

Delikatne kotleciki z siekanej piersi kurczaka

Delikatne kotleciki z siekanej piersi kurczaka