Ciasto bananowo – truskawkowe
Porcje
1foremka 28×15 (cm)
Porcje
1foremka 28×15 (cm)
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st. C z opcją termoobiegu.
  3. Miękkie masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Cały czas ucierając dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj pokrojone w talarki lub rozdrobione widelcem banany. Zmiksuj krótko.
  4. Mąkę przesiej i zmieszaj z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Gotową mieszankę dodaj do mokrej bananowej masy. Wymieszaj szpatułką tylko do połączenia składników (nie miksuj).
  5. Truskawki umyj, osusz, wytnij szypułki. Pokrój w ćwiartki. Obsyp mąką ziemniaczaną.
  6. Ciasto przełóż od foremki (28cm x 15cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki powtykaj w ciasto.
  7. Piecz ok. 45 -50 minut do zarumieniania lub do tzw. “suchego patyczka”. Smacznego!
Pozostałe informacje

Ciasto bananowo - truskawkowe

Ciasto bananowo - truskawkowe

Ciasto bananowo - truskawkowe

Ciasto bananowo - truskawkowe

Ciasto bananowo - truskawkowe