Dania: Kolacje

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem (fit)

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem (fit)

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiemMamy sezon “paprykowy”! Papryka jest smaczniejsza, łatwo dostępna i tania. Czerwona zawiera najwięcej beta karotenu i witaminy C spośród wszystkich rodzajów papryk. Ma też najwięcej wartości odżywczych ale też najwyższą wartość energetyczną. Zielona zawiera sporo kwasu foliowego, niezbędnego dla kobiet w ciąży. Jest też najmniej kaloryczna. W żółtej i pomarańczowej papryce znajduje się sporo luteiny, która poprawia wzrok i wzmacnia oczy. Bez względu na to, jaki rodzaj papryki preferujesz, warto wprowadzić ją na stałe do codziennego jadłospisu. Ja najbardziej lubię czerwoną! Dzisiejsza moja propozycja to papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem. Doskonała na lekki obiad czy kolację (w 100g ok. 74kcal , tłuszcz 2,21g, węglowodany 7,44g, białko 5,55g). Koniecznie wypróbuj również paprykę w wersji wegetariańskiej – faszerowaną ryżem i soczewicą! Przepis znajdziesz tutaj.

Read More Read More

Sałatka z kaszą kuskus, kurczakiem i kalafiorem (fit)

Sałatka z kaszą kuskus, kurczakiem i kalafiorem (fit)

Sałatka z kaszą kuskus, kurczakiem i kalafiorem (fit)Oj dawno mnie tu nie było 🙂 Ale już wracam z głową pełną kulinarnych pomysłów na pyszne jedzonko. A skoro upały nas nie opuszczają to pomyślałam, że zamiast obiadu warto przyrządzać jakąś lekką sałatkę. Ten przepis na pewno ucieszy wszystkich dbających o linię 🙂 Obliczyłam, że w porcji 100g jest tylko 128,7 kcal (białko- 8,26g, węglowodany – 13,85g, tłuszcze – 4,13g). Główne składniki sałatki to kasza kuskus, młody mały kalafiorek i kurczak. Sałatka wyszła pyszna, pożywna, idealna na letnie ciepłe dni. Rewelacyjnie sprawdzi się też jako lunchbox do pracy czy szkoły. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Faszerowana kalarepa

Faszerowana kalarepa

Kalarepa faszerowana mięsem drobiowymFaszerowana kalarepa to świetny pomysł na letni obiad albo kolację. Delikatną w smaku kalarepę połączyłam z mocniej przyprawionym mięsem drobiowym i pastą pomidorową. Danie znakomicie smakuje podane z ryżem albo ze świeżym pieczywem. Wydrążony środek kalarepy możesz wykorzystać potem do sałatki z kaszą gryczaną i tuńczykiem klik. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Pieczona pierś z kurczaka ze szparagami i pieczarkami

Pieczona pierś z kurczaka ze szparagami i pieczarkami

Pieczona pierś z kurczaka ze szparagami i pieczarkamiZapraszam na pieczoną pierś z kurczaka ze szparagami, pieczarkami i pomidorami. Szlachetny i delikatny smak szparagów podkreśliłam tu świeżym, aromatycznym tymiankiem. Pycha! Warto pamiętać, że sezon na szparagi trwa tylko przez dwa miesiące (maj i czerwiec). Najsmaczniejsze są oczywiście świeże szparagi – twarde, jędrne, z zamkniętymi główkami. Można również potrzeć dwa szparagi o siebie – jeśli usłyszymy skrzypienie, wtedy mamy pewność, że są pierwszej świeżości. Po przełamaniu lub ściśnięciu końcówek, powinien pojawić się sok. 

Read More Read More

Pasztet z jajek i kaszy jaglanej

Pasztet z jajek i kaszy jaglanej

Pasztet z jajek i kaszy jaglanejWspaniały wegetariański pasztet z jajek, pieczarek i kaszy jaglanej. Idealny dodatek do pieczywa, jako przystawka na imprezy, święta. Delikatny i aromatyczny. Smakuje wyśmienicie! Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Sałatka z kaszą gryczaną, tuńczykiem i kalarepą

Sałatka z kaszą gryczaną, tuńczykiem i kalarepą

Sałatka z białej kaszy gryczanej, białego tuńczyka i kalarepyZnakomita sałatka na bazie białej kaszy gryczanej, tuńczyka, chrupiącej papryki i słodkawej kalarepy. Prosta, szybka w przygotowaniu, zdrowa, smakowita. Warto włączyć kalarepę do swojej diety, ponieważ jest bardzo zdrowa, zawiera niemalże wszystkie witaminy i pierwiastki mineralne oraz ma sporo właściwości leczniczych. Przede wszystkim chroni organizm przed rozwojem nowotworów oraz działa bakterio- i grzybobójczo (może zwalczyć m.in. bakterię Helicobacter pylori). Kalarepkę najlepiej jeść na surowo, ponieważ wtedy zachowuje najwięcej wartości odżywczych. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Placuszki z kukurydzą, kurczakiem i cukinią

Placuszki z kukurydzą, kurczakiem i cukinią

Placuszki z kukurydzą, kurczakiem i cukiniąTe placuszki są genialne! Wyjątkowo smaczne, delikatne, aromatyczne, sycące i szybkie w przygotowaniu. W dodatku są niskotłuszczowe, ponieważ podsmażane krótko na patelni na minimalnej ilości tłuszczu a potem dopiekane w piekarniku. Doskonałe na obiad i na kolację. Dobrze smakują również na zimno, więc nadają się do lunchboxa czy na piknik. Koniecznie wypróbuj, na pewno nie pożałujesz. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Pasztet z soczewicy, marchewki i cukinii

Pasztet z soczewicy, marchewki i cukinii

Pasztet z soczewicy, marchewki i cukiniiPyszny i bardzo zdrowy pasztet bazujący głównie na soczewicy, marchewce i cukinii. W dodatku jest dietetyczny, wegetariański, bez glutenu i bez laktozy. Delikatny i aromatyczny, nie kruszy się, można kłaść go na kanapkę albo serwować solo pokrojonego w kostkę razem z miską sałaty. Uwierzcie mi, smakuje wybornie! Takiego pasztetu nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Kurczak w kokosowej panierce

Kurczak w kokosowej panierce

Kurczak w kokosowej panierceSzykuje się prawdziwa uczta dla podniebienia dla fanów egzotycznych smaków! Aromatyczna pierś z kurczaka w kokosowej panierce, w towarzystwie roszponki z malinami i ryżu. Tak przyrządzony kurczak nie tylko jest pyszny, chrupiący i soczysty ale przede wszystkim zdrowszy od kurczaka przygotowanego w klasycznej panierce z bułki tartej. Jest mniej tłusty i kaloryczny, ponieważ smażony bardzo krótko na patelni na minimalnej ilości tłuszczu a dopiekany w piekarniku. Niewątpliwym plusem kokosowej panierki jest również spora zawartość białka, witamin i minerałów a także błonnika pokarmowego. Tak przygotowany kurczak wspaniale komponuje się z białym ryżem albo kaszą jaglaną oraz surówkami z dodatkiem owoców.

Read More Read More

Sałatka śledziowa z jajkiem i pieczonym burakiem

Sałatka śledziowa z jajkiem i pieczonym burakiem

Sałatka śledziowa z jajkiem i pieczonym burakiemPyszna i prosta w przygotowaniu sałatka. Śledź w towarzystwie pieczonych buraków i jajek, w koperkowym sosie majonezowo-jogurtowym. Do tego przepisu wyjątkowo użyłam buraki chioggia, które są trochę delikatniejsze i bardziej słodkie w smaku od zwykłych. Ale jeśli nie macie dostępu do tej odmiany, to z powodzeniem możecie wykorzystać buraki czerwone.

Read More Read More