Dania: Desery

Lody bananowo-truskawkowe – wersja “fit”

Lody bananowo-truskawkowe – wersja “fit”

Lody bananowo-truskawkoweHit sezonu letniego! Moje ulubione domowe lody, które robię już od wielu lat. Zdrowe, wegańskie, bez cukru, bez laktozy, bez jajek. Są przepyszne! Teraz kiedy mamy niemalże tropikalne upały, jem je codziennie. Bo mogę! 100 g takich lodów to tylko 65 kcal! (z wafelkiem to już 110 kcal). Do ich przygotowania nie potrzebujesz maszynki do lodów, wystarczy malakser albo blender kielichowy wyposażony w ostrza w kształt litery S (z opcją kruszenia lodu – po prostu o dużej mocy). Lody nie wymagają dosładzania po warunkiem, że użyjesz dojrzałych słodkich bananów (takich, na których na skórce są już ciemne plamki) oraz bardzo słodkich truskawek. Opcjonalnie można dołożyć trochę miodu lub syropu klonowego ale wtedy kaloryczność rośnie. Wszystkie owoce koniecznie trzeba najpierw zamrozić. Nie zwlekaj, już teraz wrzuć owoce do zamrażalki by za parę godzin cieszyć się pysznymi lodami! Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Krem bananowo-czekoladowy (fit)

Krem bananowo-czekoladowy (fit)

Krem bananowo-czekoladowy (fit)Przepyszny, szybki i prosty w przygotowaniu krem, który ucieszy na pewno fanów czekoladowych smaków. Zdrowy, dietetyczny, bez laktozy i bez dodatku cukru. Do jego przygotowania wystarczą tylko trzy składniki i … gotowe! Taki krem można podawać jako samodzielny deser z dodatkiem owoców lub użyć do dietetycznych ciast, naleśników czy pieczywa jako zdrowy zamiennik Nutelli. Zapraszam do przepisu! 

Read More Read More

Muffinki gryczane z bananem i jabłkiem (fit)

Muffinki gryczane z bananem i jabłkiem (fit)

'Fit' muffiny gryczane z bananem i jabłkiemDzisiaj zapraszam na szybką i dietetyczną przekąskę do kawy czy herbaty. Rewelacyjne muffinki z mąki gryczanej, z bananem i jabłkiem – bez glutenu, laktozy i białego cukru. Uwierzcie mi, są przepyszne! Smak gryki jest tu prawie niewyczuwalny, bo zdominowany przez przyprawy: cynamon, goździki, aromat migdałowy oraz owoce. Jeśli nie masz mąki gryczanej, użyj białej, nieprażonej kaszy gryczanej. Wrzuć ją do np. blendera wysokoobrotowego lub młynka do kawy i zmiel na drobną mąkę. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Tarta brzoskwiniowa z kremem budyniowym i migdałami

Tarta brzoskwiniowa z kremem budyniowym i migdałami

Tarta brzoskwiniowa z kremem budyniowym i migdałamiMuszę przyznać, że dawno żadna tarta nie posmakowała mi tak bardzo jak ta. Delikatny, kruchy spód, potem waniliowy krem budyniowy, soczyste brzoskwinie i chrupiące migdały. Ta wspaniała tarta na pewno zachwyci każdego łasucha! Nic dziwnego, że znika w oka mgnieniu, bo jest po prostu przepyszna. Musicie spróbować!

Read More Read More

Placuszki ‘fit’ czekoladowo-bananowe

Placuszki ‘fit’ czekoladowo-bananowe

Placuszki 'fit' czekoladowo-bananowe (bez białego cukru, laktozy i glutenu)Jak dobrze rozpocząć dzień? Najlepiej pozytywnie i smacznie! 🙂 Może z pysznymi placuszkami czekoladowo-bananowymi? W wersji fit – bez białego cukru, laktozy i glutenu. Takie pancakes nie tylko są zdrowe i sycące ale też szybkie w przygotowaniu. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Kutia z ryżem

Kutia z ryżem

Kutia z ryżemKutia to chyba jedna z najpopularniejszych słodkich potraw wigilijnych. Tradycyjnie przygotowywana jest z ziaren pszenicy z makiem i bakaliami. A ja mam dla Was wersję bezglutenową – z ryżem. I jest to kutia według mnie smaczniejsza i o wiele szybsza w przygotowaniu, pod warunkiem, że posiadasz suchy mak mielony.

Read More Read More

Świąteczny czekoladowy zaplataniec

Świąteczny czekoladowy zaplataniec

Świąteczny czekoladowy zawijaniec

Kolejna propozycja świąteczna – czekoladowy zaplataniec. Ciasto jest bardzo smaczne, dość łatwe w przygotowaniu a efekt na stole niesamowity. Jest to ciasto drożdżowe przełożone masą z gorzkiej czekolady. Uwaga – niezbyt słodkie! Poniżej znajdziesz pełną instrukcję , krok po kroku jak przygotować zaplatańca!

Read More Read More

Dyniowe ciasto z czekoladą i żurawiną

Dyniowe ciasto z czekoladą i żurawiną

Dyniowe ciasto z czekolada i żurawina_1

Wspaniałe, wilgotne, aromatyczne ciasto z dodatkiem puree z dyni, gorzkiej czekolady i żurawiny. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, jedynie wymaga wcześniejszego przygotowania puree z dyni. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More