Dania: Ciasta i ciasteczka

Muffinki gryczane z bananem i jabłkiem (fit)

Muffinki gryczane z bananem i jabłkiem (fit)

'Fit' muffiny gryczane z bananem i jabłkiemDzisiaj zapraszam na szybką i dietetyczną przekąskę do kawy czy herbaty. Rewelacyjne muffinki z mąki gryczanej, z bananem i jabłkiem – bez glutenu, laktozy i białego cukru. Uwierzcie mi, są przepyszne! Smak gryki jest tu prawie niewyczuwalny, bo zdominowany przez przyprawy: cynamon, goździki, aromat migdałowy oraz owoce. Jeśli nie masz mąki gryczanej, użyj białej, nieprażonej kaszy gryczanej. Wrzuć ją do np. blendera wysokoobrotowego lub młynka do kawy i zmiel na drobną mąkę. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Torcik a’la brownie z kaszy jaglanej

Torcik a’la brownie z kaszy jaglanej

Torcik a'la brownie (jaglane) z kaszy jaglanejDzisiaj zapraszam na fantastyczny torcik a’la brownie przygotowany z kaszy jaglanej. Wypróbowałam już kilka wersji tego typu ciasta: z bananem, bez jajek, z innymi dodatkami i zawsze było coś nie tak. Aż w końcu opracowałam recepturę na bardzo smaczne dietetyczne ciasto, przypominające brownie, mocno czekoladowe i kremowe. Taki wypiek to świetna alternatywa dla niezbyt zdrowych tradycyjnych ciast i idealna propozycja dla wszystkich, a zwłaszcza dla tych będących na diecie. Poza tym torcik jest bez laktozy i bez glutenu. Zapraszam do przepisu!

Read More Read More

Tarta brzoskwiniowa z kremem budyniowym i migdałami

Tarta brzoskwiniowa z kremem budyniowym i migdałami

Tarta brzoskwiniowa z kremem budyniowym i migdałamiMuszę przyznać, że dawno żadna tarta nie posmakowała mi tak bardzo jak ta. Delikatny, kruchy spód, potem waniliowy krem budyniowy, soczyste brzoskwinie i chrupiące migdały. Ta wspaniała tarta na pewno zachwyci każdego łasucha! Nic dziwnego, że znika w oka mgnieniu, bo jest po prostu przepyszna. Musicie spróbować!

Read More Read More

Muffinki tropikalne

Muffinki tropikalne

Muffinki tropikalne z kokosem, bananem i ananasemMuffinki tropikalne z kokosem, bananem, ananasem i rumem,  z delikatną nutką ziela angielskiego. Nie za słodkie, takie w sam raz. Smakują wybornie! Proste i szybkie w wykonaniu, na każdą okazję, łącznie z dzisiejszymi Walentynkami. Do pełni smaku niezbędne jest ziele angielskie, nie pomijajcie tej znakomitej przyprawy! Zapraszam do przepisu.

Read More Read More

Kokosanki na białkach (bez mąki i tłuszczu)

Kokosanki na białkach (bez mąki i tłuszczu)

Kokosanki na białkach (bez mąki i tłuszczu)Delikatne, miękkie w środku a chrupiące na zewnątrz. Kokosanki upieczone z białek, cukru i wiórek. Bez mąki i tłuszczu. Proste i bardzo dobre. To też świetny pomysł na wykorzystanie zalegających w lodówce białek po innych wypiekach (np. po pasztecikach). Ja upiekłam kokosanki mieszane – do części masy dodałam kakao. Ale zdecydowanie bardziej przypadły mi do gustu te klasyczne, bez dodatków.

Read More Read More

Paszteciki z kapustą i prawdziwkami

Paszteciki z kapustą i prawdziwkami

Drożdżowe paszteciki z kapustą, grzybami, żurawiną i śliwkamiTe paszteciki są po prostu bajeczne! Ciasto jest niesamowicie delikatne i lekkie, a to dlatego, że upieczone tylko na samych żółtkach. Lubiane przez wszystkich, dorosłych i dzieci. To jest przepis, który musisz wypróbować. Do tych pasztecików wykorzystałam farsz z kapusty, prawdziwków, żurawiny i śliwki ale z każdym innym farszem będą smakować wyśmienicie. Sprawdzą się idealnie jako danie wigilijne, podawane razem z czerwonym barszczem. Świetne jako danie na imprezach, piknikach, nawet do luchnboxa. Serdecznie polecam!

Read More Read More

Makowa spirala

Makowa spirala

Makowiec spiralny

Na tradycyjnym świątecznym stole nie może zabraknąć makowych przysmaków, czy to kutii czy makowca. Według wierzeń ludowych, mak miał bowiem zapewnić bogactwo i dobrobyt. A ja mam dla Was ciekawą odmianę dla tradycyjnie zawijanego makowca – makową drożdżową spiralę. Nie tylko smaczną ale pięknie prezentującą się na stole.

Read More Read More