Ciasto bananowo – truskawkowe
Ciasto ucierane z dużą ilością bananów i truskawek, które nadają słodyczy, aromatu i pięknego zapachu! Pycha! Wypiek idealny na spotkanie przy kawie 🙂 Zapraszam do przepisu! …
Ciasto ucierane z dużą ilością bananów i truskawek, które nadają słodyczy, aromatu i pięknego zapachu! Pycha! Wypiek idealny na spotkanie przy kawie 🙂 Zapraszam do przepisu! …
Dzisiaj zapraszam na szybką i dietetyczną przekąskę do kawy czy herbaty. Rewelacyjne muffinki z mąki gryczanej, z bananem i jabłkiem – bez glutenu, laktozy i białego cukru. Uwierzcie mi, są przepyszne! Smak gryki jest tu prawie niewyczuwalny, bo zdominowany przez przyprawy: cynamon, goździki, aromat migdałowy oraz owoce. Jeśli nie masz mąki gryczanej, użyj białej, nieprażonej kaszy gryczanej. Wrzuć ją do np. blendera wysokoobrotowego lub młynka do kawy i zmiel na drobną mąkę. Zapraszam do przepisu! …
Dzisiaj zapraszam na fantastyczny torcik a’la brownie przygotowany z kaszy jaglanej. Wypróbowałam już kilka wersji tego typu ciasta: z bananem, bez jajek, z innymi dodatkami i zawsze było coś nie tak. Aż w końcu opracowałam recepturę na bardzo smaczne dietetyczne ciasto, przypominające brownie, mocno czekoladowe i kremowe. Taki wypiek to świetna alternatywa dla niezbyt zdrowych tradycyjnych ciast i idealna propozycja dla wszystkich, a zwłaszcza dla tych będących na diecie. Poza tym torcik jest bez laktozy i bez glutenu. Zapraszam do przepisu! …
Muszę przyznać, że dawno żadna tarta nie posmakowała mi tak bardzo jak ta. Delikatny, kruchy spód, potem waniliowy krem budyniowy, soczyste brzoskwinie i chrupiące migdały. Ta wspaniała tarta na pewno zachwyci każdego łasucha! Nic dziwnego, że znika w oka mgnieniu, bo jest po prostu przepyszna. Musicie spróbować! …
Muffinki tropikalne z kokosem, bananem, ananasem i rumem, z delikatną nutką ziela angielskiego. Nie za słodkie, takie w sam raz. Smakują wybornie! Proste i szybkie w wykonaniu, na każdą okazję, łącznie z dzisiejszymi Walentynkami. Do pełni smaku niezbędne jest ziele angielskie, nie pomijajcie tej znakomitej przyprawy! Zapraszam do przepisu. …
Super zdrowe ciasteczka przygotowane z mąki z orzeszków arachidowych, miodu, żurawiny i białek. Ciasteczka są bardzo miękkie, mocno orzechowo – miodowe. Smakują wyśmienicie. Polecam! …
Delikatne, miękkie w środku a chrupiące na zewnątrz. Kokosanki upieczone z białek, cukru i wiórek. Bez mąki i tłuszczu. Proste i bardzo dobre. To też świetny pomysł na wykorzystanie zalegających w lodówce białek po innych wypiekach (np. po pasztecikach). Ja upiekłam kokosanki mieszane – do części masy dodałam kakao. Ale zdecydowanie bardziej przypadły mi do gustu te klasyczne, bez dodatków. …
Rewelacyjne muffinki o smaku pizzy. Sprawdzą się jako przekąska do szkoły, do pracy, na piknik oraz imprezy. Bardzo polecam! …
Te paszteciki są po prostu bajeczne! Ciasto jest niesamowicie delikatne i lekkie, a to dlatego, że upieczone tylko na samych żółtkach. Lubiane przez wszystkich, dorosłych i dzieci. To jest przepis, który musisz wypróbować. Do tych pasztecików wykorzystałam farsz z kapusty, prawdziwków, żurawiny i śliwki ale z każdym innym farszem będą smakować wyśmienicie. Sprawdzą się idealnie jako danie wigilijne, podawane razem z czerwonym barszczem. Świetne jako danie na imprezach, piknikach, nawet do luchnboxa. Serdecznie polecam! …
Na tradycyjnym świątecznym stole nie może zabraknąć makowych przysmaków, czy to kutii czy makowca. Według wierzeń ludowych, mak miał bowiem zapewnić bogactwo i dobrobyt. A ja mam dla Was ciekawą odmianę dla tradycyjnie zawijanego makowca – makową drożdżową spiralę. Nie tylko smaczną ale pięknie prezentującą się na stole. …